top of page
Sondre Haga foto GasGas Factory Team.jpg

GEKKO OG TRIAL


Sondre har sitt kallenavn fra gekkoen, en øgle med unike klatre-egenskaper. Den kommer opp og frem uansett overflate, og finner feste der det ikke skulle være mulig.

Ved å leve opp til dette kjælenavnet, har Sondre allerede i ung alder en unik posisjon i en sport der man må være like i rask i hodet som på labben.

Trial2, Trial GP og X-Trial sa du!?

Verdensmesterskapet i Trial har flere kategorier.

For senior er det to klasser. Trial GP regnes som det øverste nivået, Trial2 følger hakk i hæl, men her har motoren en kubikkbegrensning på 300cc. Trial3 er nivået under for unge og fremmadstormende. Her må utøverene være under 21 år og motoren kan være maks 125 cc.

Som i andre motorsporter har de forskjellige fab
rikkteamene (GASGAS f. eks. som er Sondre sitt) utøvere på tvers av nivåene og disponerer ett gitt antall plasser i hver kategori. 

X-Trial står fritt i forhold til
 begge disse og er en verdensomspennende innendørsserie som henter deltakere på invitasjon fra både Trial GP og Trial2.

X-Trial regnes kanskje som det feteste og mest spektakulære man kan være med, en liten "Champions League" og sportens største publikumsfrieri. Kun 8-9 utøvere får invitasjon til X-Trial, og ofte vil dette være toppen av kransekaka i både Trial GP og Trial2. Enkelt og greit for at de som ranker 1-3 i Trial2 regnes for å holde ett høyere nivå enn f. eks. n
edre halvdel av ranken i GP.


Konkurransen

En typisk VM-runde utendørs består av 2 konkurranser, gjerne lørdag og søndag. Hver dag kåres en vinner for dagen og runden. 

12 seksjoner skal kjøres 2 ganger samme dag. Seksjonene kan besiktiges dagen i forveien, og man har normalt 4 til 4.5 time tilgjengelig på gjennomføring. Man får prikker om man går utover tida.

Normalt er ikke tiden den største fellen, i trial gjelder det å holde prikkene og feilene til ett minimum. Man skal gjennom seksjonene uten å være nedi med føttene eller blitt tatt imot av hjelperen sin ("minder", red. anm.). 

Summen av antall prikker - enten de kommer fra feil eller tidsbruk, determinerer vinnerlisten inneværende konkurransedag. 

Vanskelighetsgraden varierer stort gjennom sesongen og fra runde til runde. En fullført dag med 12 prikker kan være pallplass ene helgen, mens 6-7 skarve prikker kan sende deg utenfor topp 10 i en enklere setup. Det må derfor ligge kontinuerlige risk/reward-vurderinger i bunn bak en vellykket konkurransedag. 

Konkurransene scores ikke ulikt andre motorsporter. I verdenscup-sammenhengen tar vinneren med seg 20 poeng, 2. plass 17 poeng, 3. plass 15 poeng osv. Dette summerer man opp ved endt sesong for å våre verdensmesteren. 

Øvrige høydepunkter

Sondre kjører også andre serier og øvelser, som NM og Nordisk mesterskap. På toppen av dette kjører han også Spansk-mesterskap som regnes som den tøffeste nasjonale serien i verden.

Vinterhalvåret er det innendørsarrangementer og serier som han også tar del i. 


Se Sondres løpskalender for en planlagt oversikt.

 

bottom of page